Laatste nieuws

10 april 2010

Nationale Geluids- en AV-Festival in Veluwehal Barneveld.

lees meer ...

28 november 2009

Diapresentatie over Vietnam.

lees meer ...

7 november 2009

Scandig test de nieuwe, snelle Reflecta Memoscan diascanner.

lees meer ...

Uitleg begrippen dia's digitaliseren

Resolutie

Het maximaal aantal beeldpunten wat een diascanner per lijn kan inscannen. Een hogere resolutie zorgt voor een betere detailweergave van de afbeeldingen. Testkaart USAF 1951 voor het meten van de werkelijke resolutieEen hogere resolutie maakt het ook mogelijk om grotere afdrukken van de beelden te maken. De resoluties die door scannerfabrikanten opgegeven worden, zijn in de meeste gevallen niet representatief voor de werkelijke resolutie die de scanner kan halen. Dit wordt gemeten met een zogenaamde USAF 1951 testkaart. Op websites zoals www.filmscanner.info wordt de werkelijke resolutie altijd getest en deze valt doorgaans ook lager uit dan de waardes waarmee de scannerfabrikanten reclame maken.

Maximale densiteit (DMax)

De maximale densiteit geeft het vermogen van een scanner aan om nog details uit heel donkere, of juist lichte beeldpartijen te halen. Denk hierbij aan donkere objecten in de schaduw, of alle kleurschakeringen van een witte trouwjurk. Voor het scannen van dia's is een DMax van minimaal 3,4 een vereiste.

Scansnelheid

Het scannen van dia's is een zaak die het nodige geduld vereist. De tijd die benodigd is om één dia te digitaliseren hangt af van de snelheid van de scanner en van de aangesloten computer. De tijd die de computer nodig heeft om het digitale beeld te verwerken wordt op zijn beurt weer beïnvloed door de snelheid van de computer, de resolutie waarmee gescand wordt en het aantal beeldverbeteringsopties dat ingeschakeld staat.
Ter indicatie: verwerkingstijden van 2 tot 6 minuten per beeld (bij een resolutie van 4000 dpi en stof- en krasverwijdering ingeschakeld) zijn heel normaal.

Lees meer over beeldverbeteringsopties, batchverwerking en tests...