Laatste nieuws

10 april 2010

Nationale Geluids- en AV-Festival in Veluwehal Barneveld.

lees meer ...

28 november 2009

Diapresentatie over Vietnam.

lees meer ...

7 november 2009

Scandig test de nieuwe, snelle Reflecta Memoscan diascanner.

lees meer ...

Uitleg begrippen dia's digitaliseren

Beeldverbeteringsopties

Moderne diascanners zijn vaak voorzien van een aantal beeldverbeteringsopties. De belangrijkste zijn Digital ICE, ROC en GEM.

Digital ICE (verwijderen van stofjes en krasjes).
Een aantal scanners zijn uitgerust met een speciale infraroodlamp die het oppervlak van de dia's aftast naar stofjes en krasjes. Digital ICE - verwijderen van stojes en krasjesDoor interpolatie van de omliggende pixels worden deze onvolkomenheden weggewerkt. Een zeer krachtige en onmisbare middel voor het maken van goede scans.
Digital ICE techniek werkt vaak niet goed samen met zwart-wit dia's en minder goed bij Kodachrome dia's. Het is in dat geval soms beter om de krasverwijdering uit te schakelen.

ROC (herstellen van vervaagde kleuren)
Veel oudere dia's vervagen in de loop van de tijd waardoor er een beeld ontstaat met een rode of blauwe kleurzweem. Middels de ROC (reconstruction of colour) techniek is het mogelijk de oude kleuren te herstellen. De techniek werkt niet geheel vlekkeloos. In een aantal gevallen treden er ongewenste verkleuringen op.

GEM
Door middel van de GEM (Grain Equalization and Management) techniek wordt de zichtbaarheid van de filmkorrel verminderd. Dit gaat enigzins ten koste van scherpte van het beeld, maar levert over het algemeen een mooier beeld op.

Batchverwerking

De meeste diascanners zijn uitgerust met een adapter waarin een aantal dia's gelegd kunnen worden. Dit variëert van 4-6 dia's bij filmscanners tot zo'n 24 dia's bij flatbedscanners. Hierna moet de adapter uitgenomen worden en moeten nieuwe dia's geplaatst worden. Voor het digitaliseren van grote aantallen is dit vaak een tijdrovende klus. Om dit probleem op te lossen zijn er een aantal scanners op de markt met een batchverwerkingsfunctie. Hiermee kunnen meerdere dia's in één werkgang gescand worden. Scannerfabrikant Reflecta biedt een scanner waarmee complete magazijnen gescand kunnen worden. Nikon biedt ook een diatoevoermechanisme voor zijn topmodel kleinbeelscanner.

Tests door specialisten

Om een goed oordeel te vormen of een scanner werkelijk biedt wat de fabrikant beweert en of deze aansluit bij uw wensen is het lezen van tests door vakmensen onontbeerlijk. De Duitse website www.filmscanner.info biedt een uitgebreid aantal testen van diascanners.

Lees meer over resolutie, maximale densiteit en scansnelheid...