Laatste nieuws

10 april 2010

Nationale Geluids- en AV-Festival in Veluwehal Barneveld.

lees meer ...

28 november 2009

Diapresentatie over Vietnam.

lees meer ...

7 november 2009

Scandig test de nieuwe, snelle Reflecta Memoscan diascanner.

lees meer ...

DIASCANNERS - Flatbed-, of filmscanner OF...?

CMOS-scanners

Sinds 2008 is er een nieuw type diascanners op de markt waarmee het mogelijk is in zeer korte tijd dia's en negatieven te digitaliseren. Het betreft hier een scanner die doorgaans in de schappen ligt voor een verkoopprijs van rond de 100 euro. Prijstechnisch erg interessant dus.

Het gaat hier om apparatuur waarmee materiaal in korte tijd gedigitaliseerd kan worden. Deze scanners zijn namelijk uitgerust met een ander type sensor. Hiermee is het mogelijk om in één keer het gehele oppervlak te digitaliseren in plaats van dit lijn voor lijn te doen zoals gebruikelijk is bij traditionele filmscanners.

Reflecta X2 diascannerBij nader inzicht blijkt het echter te gaan om een gewone digitale fotocamera die een 'foto' neemt van de dia of het negatief.
De kwaliteit van de beelden is hierdoor ook niet vergelijkbaar met de betere filmscanners. De scanners hebben een vrij lage resolutie en de maximale densiteit is beperkt. Dit levert afbeeldingen op die weinig detail in de donkere of lichte gedeeltes vertonen en de scherpte is ook niet vergelijkbaar met professioneler materiaal.

Een uitgebreide test over een Reflecta CMOS-scanner is hier te vinden.