Laatste nieuws

10 april 2010

Nationale Geluids- en AV-Festival in Veluwehal Barneveld.

lees meer ...

28 november 2009

Diapresentatie over Vietnam.

lees meer ...

7 november 2009

Scandig test de nieuwe, snelle Reflecta Memoscan diascanner.

lees meer ...

DIASCANNERS - Flatbed- of filmscanner OF...?

Flatbedscanners

Flatbedscanners zijn in eerste instantie ontworpen voor het scannen van documenten en foto's en zijn soms aangepast voor het scannen van dia's.Epson V750 Pro flatbedscanner

Veel flatbedscanners zijn tegenwoordig voorzien van een transparantenadapter waardoor het scannen van dia's en negatieven mogelijk is. Over het algemeen kan gesteld worden dat de kwaliteit van diascans van een flatbedscanner minder is dan die van speciale filmscanners. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat deze scanners een lagere resolutie en een lagere maximum density (DMax) hebben dan filmscanners. Ook de glasplaat waarop de dia's gelegd worden zorgt voor een verminderde scankwaliteit.

Veel flatbedscanners worden aangeboden met resoluties van 4800 dpi of hoger. Hierbij gaat het echter in alle gevallen om een softwarematige resolutie. De optische resolutie die er daadwerkelijk toe doet ligt tot op heden altijd lager dan die van filmscanners.

Een aantal fabrikanten, waaronder Epson, bieden flatbedscanners aan die zeer redelijke resultaten produceren. De prijzen van deze scanners liggen echter dicht bij die van filmscanners wat er voor kan pleiten om toch een filmscanner aan te schaffen.

Lees meer over filmscanners...