Laatste nieuws

10 april 2010

Nationale Geluids- en AV-Festival in Veluwehal Barneveld.

lees meer ...

28 november 2009

Diapresentatie over Vietnam.

lees meer ...

7 november 2009

Scandig test de nieuwe, snelle Reflecta Memoscan diascanner.

lees meer ...

Technieken voor het digitaliseren van dia's

Er zijn diverse mogelijkheden om diamateriaal te digitaliseren, de onderstaande methodes zijn het meest gebruikt:

Fotograferen van een geprojecteerde dia

Het projecteren van dia's en het fotograferen van het geprojecteerde beeld d.m.v. van een digitale camera is één van de snelste methodes voor het digitaliseren van diamateriaal. De kwaliteit van de digitale beelden is echter zeer slecht. De kleuren wijken erg af van het origineel, de beelden verliezen veel van hun scherpte en zijn over het algemeen donker. Deze techniek is geen serieuze optie.

Digitaliseren van dia's met een Novoflex dia duplicatorFotograferen van dia's m.b.v. een diaduplicator

Er zijn opzetstukken voor spiegelreflexcamera's in de handel waarmee dia's direct vanuit de diahouder gefotografeerd kunen worden. De resultaten van deze beelden is over het algemeen beter dan die van het fotograferen van geprojecteerde dia's. De kwaliteit is echter niet vergelijkbaar met een gescande dia. Een voordeel is echter wel dat het zeer snel uit te voeren is.

Kodak Picture CD en Photo CD

Kodak heeft twee verschillende systemen ontwikkeld om analoog materiaal op CD-ROM te Kodak Picture CDplaatsen: Kodak Picture CD en Kodak Photo CD. Het verschil tussen deze systemen is o.a. de resolutie van de digitale beelden. Picture CD bevat beelden met een resolutie van 1024 x 1536 pixels en de beelden van een Photo CD zijn maximaal 2048 x 3072 pixels. De kwaliteit van de beelden is goed, maar de resolutie is vrij laag in vergelijking met de bestanden die een film- of flatbedscanner aflevert. Bovendien worden de beelden niet gecorrigeerd op stofjes en krasjes.

Scannen met flatbed- of filmscanner

Met behulp van een speciale flatbedscanner of een filmscanner is het mogelijk dia's te digitaliseren. Met de apparatuur is het ook mogelijk om beeldverbeteringen zoals stof- en krasverwijdering toe te passen. Het scannen van dia's met flatbed- of filmscanners levert de beste resultaten op van de hierboven beschreven technieken. Meer informatie over het digitalisereren van diamateriaal middels scanners kunt u hier vinden.